Kolagen - rozhýbejte se!

15. 4. 2020
Kolagen - rozhýbejte se!

Kolagen je bílkovina složená z aminokyselin (21 z toho esenciálních 9). V těle zabírá asi 18 % všech bílkovin, tedy asi 4 kg, je tedy nejčastější bílkovinou. Zatím známe 28 typů lidského kolagenu. 90 % kolagenu v lidském těle je typu I (kůže, šlachy, kosti, cévy, střevo, orgány). Velmi důležitý pro nás je typ II, který je především v chrupavkách. Kolagen IV je struktura, na kterou se přichytávají buňky sliznic (střevo, dýchací cesty,...), kolagen V nacházíme ve vlasech a v placentě jako součást buněčných membrán. Lidský kolagen se liší od kolagenů zvířecích, tělo na ně může reagovat jako na vetřelce, tedy zápalem.1)

Jakmile sníme molekulu zvířecího kolagenu, tak se v žaludku rozloží na peptidy (soubory aminokyselin) nebo na jednotlivé aminokyseliny.1) Tyto potom jsou složeny do jednoho z 28 typů kolagenů lidských tam, kde jednotlivé peptidy nebo aminokyseliny v těle doputují.Pokud byste tedy chtěli doplňovat kolagen ze zvířat, doporučují se hydrolyzované, tedy rozložené varianty na peptidy nebo aminokyseliny. Pak se ale již nejedná o kolagen jako takový.

Kompletní obnova kolagenu v těle trvá 3 měsíce2), 3). Nelze tedy očekávat rychlou úlevu po jednom, dvou týdnech. Pak je to spíše psychosomatické. Jedná se tedy o dlouhodobý proces a je nutné mít trpělivost, změna ve stravování se projeví až po nějaké době.

Na tvorbu kolagenu se negativně podepisuje: kouření, špatná strava, špatná mikroflóra, spánkový deficit, stres, chronický zánět, alkohol a jiné drogy, fyzická pasivita a některé léky 2).

Nejlepší věci pro podporu přirozené tvorby kolagenu2):

  • Vitamín C (nástroj přeměny aminokyselin) – ideálně v několika menších dávkách denně. Mezi nejlepší zdroje patří například paprika.
  • Aminokyseliny – glycin, prolin, lysin. Zdrojem jsou luštěniny, ořechy, olejnatá semena, celozrnné potraviny
  • Zelený čaj – antioxidanty pomáhající regeneraci kolagenu
  • Barevné ovoce, tmavě zelená zelenina – proti stárnutí kolagenu a celého těla
  • Česnek a cibule – allylsulfidy zpomalují destrukci kolagenu 3)
  • Fytochemikálie – zpevňují kolagenové vlákno (borůvky, tmavé třešně, maliny) 3)
  • Méně přidaného cukru, bílé rýže, bílé mouky, brambor - tedy čistých škrobů
  • Vyřazení živočišného mléka a všech výrobků z něj 2), 3)

Jedna z nejlepších věcí, co pro svůj kolagen můžete udělat, je strečink velkých i malých svalů. Strečink pozitivně ovlivňuje všechny typy kolagenu v těle a pomáhá ho dlouhodobě udržet „ve formě“.

Zdroje:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=KzGDvAY-Qzc
  2. https://www.youtube.com/watch?v=VW35qmcpjs8
  3. https://www.youtube.com/watch?v=OEN5shoj4ic

Nenechte si ujít

Upozorňujeme, že používáte zastaralý prohlížeč a tak nebudou dostupné všechny funkce elektronického obchodu.
Loading...