Resveratrol – možná jste už o něm slyšeli v souvislosti s červeným vínem nebo zdravím srdce. Co to ale je a proč je o něj nyní takový zájem?
Jedná se o silný antioxidant přirozeně se vyskytující v některých druzích ovoce, jako je hroznové víno a borůvky. Je předmětem mnoha studií kvůli potenciálním příznivým účinkům ‒ napŕíklad na snížení krevního tlaku, podporu zdraví mozku či ochranu pokožky před stárnutím.
Co je to resveratrol?
Resveratrol je známý jako silný přírodní antioxidant, což dokazují i studie (1) – ukazují, že chrání buňky před oxidačním stresem a záněty. Může mít také pozitivní vliv na kognitivní funkce, zdraví srdce a zpomalování stárnutí buněk, nebo dokonce zmírňování bolesti kloubů. Zájmu se těší také díky anti-aging vlastnostem a přínosu pro zdravější a mladší pleť.
V rostlinách plní resveratrol ochrannou funkci proti nemocem nebo UV záření. Konzumace resveratrolu formou stravy nebo doplňků může mít podobný ochranný efekt i na naše tělo.
Resveratrol si získal popularitu až v 90. letech díky tzv. „francouzskemu paradoxu“ – vědci začali zkoumat jev, při kterém mají Francouzi nižší výskyt srdečních chorob, a to i navzdory vyššímu příjmu tuků ve stravě. Jedním z možných vysvětlení bylo to, že za tím stojí právě tento antioxidant obsažený v červeném víně.
Zajímají vás další látky s antioxidačními účinky a jejich přínosy? Podívejte se také na náš článek o nejsilnějších antioxidantech.
Účinky resveratrolu
Resveratrol sice není kouzelný elixír, který zaručí nesmrtelnost, ale řada studií naznačuje, že má mnoho potenciálně prospěšných účinků na zdraví. Mezi hlavní přínosy resveratrolu patří účinky na:
- podporu srdečního zdraví,
- dlouhověkost,
- úpravu metabolismu tuků,
- úpravu citlivosti na inzulín,
- mozkové funkce,
- podporu kloubů a zmírnění zánětů.
Podpora srdečního zdraví
Resveratrol je známý především díky schopností přispívat ke zdraví srdce. Některé výzkumy naznačují, že může pomáhat snižovat krevní tlak tím, že zvyšuje v těle množství oxidu dusnatého, který rozšiřuje krevní cévy. Tento proces může vést ke snížení tlaku na stěny tepen, což snižuje riziko srdečních onemocnění, kterými jsou infarkt a mrtvice. Dále resveratrol může rovněž snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, čímž také přispívá k ochraně cév.
Dlouhověkost
Resveratrol je často spojován s prodloužením délky života. Výzkumy naznačují, že má schopnost aktivovat geny spojené s dlouhověkostí a odolností vůči stárnutí. Tyto geny jsou známé tím, že chrání buňky před volnými radikály, což může snížit riziko rozvoje různých chronických onemocnění spojených s procesem stárnutí.
Nicméně většina dosavadních studií byla prováděna na zvířatech nebo v laboratorních podmínkách. Tyto účinky zatím nebyly jednoznačně prokázány, u lidí a proto je zapotřebí dalšího výzkumu.
Úprava metabolismu tuků
Studie provedené na zvířatech (4, 5) naznačují, že resveratrol může ovlivňovat hladinu tuků v krvi – u myší během výzkumu došlo ke snížení celkového cholesterolu, triglyceridů a „špatného“ cholesterolu (LDL). Současně se u nich zvýšila hladina „dobrého“ cholesterolu (HDL). K potvrzení výsledků u lidí je zapotřebí další výzkum, tyto účinky by ale mohly potenciálně snižovat riziko aterosklerózy a srdečních onemocnění.
Úprava citlivosti na inzulín
Vzniku diabetu 2. typu často předchází inzulínová rezistence. Ta je jedním z hlavních zdravotních problémů současnosti. Výzkumy (10, 11, 12, 13) naznačují, že resveratrol může zlepšovat citlivost na inzulín a pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi. Ačkoliv většina těchto studií byla provedena na zvířecích modelech, výsledky naznačují, že by resveratrol mohl mít podobný pozitivní vliv i na lidi.
Mozkové funkce
Dalším zajímavým účinkem resveratrolu je jeho potenciál chránit mozkové funkce. Některé studie (7, 8) naznačují jeho možný přínos chránit buňky mozku před poškozením. Resveratrol podporuje procesy, které souvisejí s odstraňovaním toxických proteinů, což by mohlo přispívat ke snížení tvorby beta-amyloidových plaků spojených s Alzheimerovou chorobou. Tyto účinky byly zatím pozorovány na modelových organismech a k ověření podobných výsledků u lidí je třeba dalších studií.
Podpora kloubů a zmírnění zánětů
Hlavou příčinou způsobující bolest a omezenou pohyblivost kloubů při artritidě jsou záněty. Resveratrol prokázal v preklinických studiích protizánětlivé účinky (14). Díky tomu by mohl pomoci zmírňovat bolest a otoky spojené se záněty kloubů. Zajímavé byly i výsledky (15) při kombinaci resveratrolu s kurkuminem. Většina těchto výzkumů (16, 17) byla provedena na zvířatech nebo v laboratorních podmínkách a klinické důkazy u lidí jsou zatím omezené.
Kde najdeme resveratrol?
Resveratrol se vyskytuje v mnoha lahodných potravinách, a proto jej hravě můžete přijímat přirozenou cestou. Mezi jeho hlavní zdroje patří:
- Červené víno – je jedním z nejznámějších zdrojů tohoto silného antioxidantu, ale hlavně opatrně, s konzumací vína to není třeba přehánět.
- Hrozny – zejména slupky a semínka hroznů jsou bohaté na resveratrol.
- Borůvky a brusinky – kromě obsahu resveratrolu v nich najdeme i celou řadu dalších antioxidantů.
- Arašídy – také jsou jeho významným zdrojem.
Následující tabulka ukazuje obsah resveratrolu v některých běžných potravinách:
Potravina | Obsah resveratrolu | Obsah resveratrolu na standardní porci |
|---|---|---|
Červené víno | 0,1–14,3 mg/l | 0,015–2,15 mg (150 ml sklenice) |
Bílé víno | <0,1–1,2 mg/l | 0,015–0,18 mg (150 ml sklenice) |
Červená hroznová šťáva | 0,5 mg/100 ml | 1,25 mg (250 ml sklenice) |
Bílá hroznová šťáva | 0,05 mg/100 ml | 0,125 mg (250 ml sklenice) |
Brusinková šťáva | 0,2 mg/100 ml | 0,5 mg (250 ml sklenice) |
Hrozny | 0,64 mg/100 g | 1,6 mg (250 g) |
Borůvky | 0,4 mg/100 g | 0,6 mg (150 g) |
Jahody | 0,375 mg/100 g | 1,56 mg (150 g) |
Červený rybíz | 1,5 mg/100 g | 1,87 mg (125 g) |
Brusinky | 1,9 mg/100 g | 2,41 mg (125 g) |
Borůvky | 0,678 mg/100 g | 1,7 mg (125 g) |
Syrové arašídy | 0,15 mg/100 g | 0,37 mg (250 g) |
Pražené arašídy | 0,006 mg/100 g | 0,015 mg (250 g) |
Vařené arašídy | 0,52 mg/100 g | 1,3 mg (250 g) |
Arašídové máslo (100%) | 0,047 mg/100 g | 0,01 mg (1 polévková lžíce) |
Kakaový prášek | 0,185 mg/100 g | 0,019 mg (1 polévková lžíce) |
Hořká čokoláda | 0,124 mg/100 g | 0,063 mg (50 g) |
Mléčná čokoláda | 0,001 mg/100 g | 0,0005 mg (50 g) |
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141184/
Zajímavost: křídlatka japonská, v našich podmínkách invazivní rostlina, obsahuje až 350 mg resveratrolu na 100 g hmoty. Předpokládá se, že díky tomu by mohla být v blízké době více využívána jako zdroj této látky.
Doporučená denní dávka resveratrolu
I když není přesně stanovené doporučení denní dávky resveratrolu, některé studie uvádějí, že dávky až do 5 000 mg denně mohou být bezpečné bez vážných vedlejších účinků. V doplňcích stravy se však běžně potkáváme s menšími dávkami pohybujícími se mezi 50 až 500 mg denně.
Ve formě doplňků stravy je resveratrol k dispozici pro užívání pro dospělé, nicméně jeho užívání se nedoporučuje dětem, těhotným a kojícím ženám, dokud nebude k dispozici více výzkumů, které by potvrdily jeho bezpečnost pro tyto skupiny.
Při užívání resveratrolu dodržujte doporučené dávkování, protože překročení dávky může zvýšit riziko nežádoucích účinků.
Jak se užívá resveratrol?
I když resveratrol najdeme v některých potravinách, pro dosažení maximálních zdravotních benefitů se často volí výživové doplňky. Na rozdíl od potravin obsahují doplňky resveratrol ve vyšších koncentracích.
Kdy užívat resveratrol a jakým způsobem?
Resveratrol se rozpouští v tucích, což znamená, že se může lépe vstřebávat při konzumaci s jídlem bohatým na tuky, jako jsou ořechy, olivový olej nebo avokádo. Tento způsob užívání lze snadno začlenit do běžné rutiny, například při konzumaci snídaně nebo hlavního jídla.
Výsledky výzkumů ohledně lepšího vstřebávání resveratrolu s jídlem se však různí. Obecně se doporučuje užívat doplňky stravy obsahující resveratrol před jídlem, aby byla zajištěna optimální absorpce.
Resveratrol v doplňcích stravy a v kosmetice
Resveratrol v doplňcích stravy je dostupný v různých formách, jako jsou tablety, kapsle, prášky a tekuté formy. Každá z nich má své výhody i nevýhody, a výběr tak závisí na vás a na tom, co je vám blíže:
Tablety a kapsle
Nejčastější forma doplňků stravy, snadno se užívají a mají přesně definované dávkování.
Výhodou je jednoduché dávkování a dlouhá trvanlivost. Nevýhodou může být tato forma pro lidi, kteří mají problémy s polykáním.
Prášek
Vhodná alternativa, pokud nepreferujete pilulky, a navíc jej lze snadno přidat do smoothie nebo jiných jídel, což je jejich výhodou. Výhodou je rovněž jejich rychlá absorpce. Někdy však může být složitější odměřit přesnou dávku.
Tekuté formy
Jsou ideální pro ty, kteří preferují rychlejší vstřebávání. Výhodami jsou rychlá absorpce a snadné dávkování. Nevýhodu představuje kratší trvanlivost, většinou po otevření balení.
Při výběru doplňku s resveratrolem je důležité dbát na kvalitu – volte produkty od renomovaných výrobců, které jsou certifikovány nezávislými laboratořemi, aby bylo zajištěno jejich složení a čistota.
Kosmetika
Resveratrol se hojně využívá i v kosmetice. Díky svým antioxidačním vlastnostem dokáže pronikat do hlubších vrstev pokožky, kde bojuje proti projevům stárnutí. Výzkumy ukazují, že umí podporovat produkci kolagenu, který pak zlepšuje pevnost a pružnost pokožky.
Jeho antioxidační schopnosti ocení i kožní buňky, které chrání před poškozením způsobeným UV zářením a volnými radikály. Připisuje se mu potenciál zpomalit proces stárnutí pleti a zmírnit záněty. Výsledkem je zdravější, mladší a zářivější vzhled pokožky.
Doporučené produkty, které u nás naleznete:
Cytoplan buněčně aktivní gluthahtion, 60 kapslí
Cytoplan formule s kvercetinem při sezónní alergii, 60 kapslí
Pozor na vedlejší účinky resveratrolu
Resveratrol je při užívání v menších dávkách považován za bezpečný, ale vyšší dávky mohou způsobit nežádoucí účinky, jako třeba:
- Vyšší riziko krvácení – resveratrol má mírné antikoagulační účinky, což znamená, že snižuje srážlivost krve. Lidé, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin, heparin nebo ibuprofen) a také lidé s poruchami srážlivosti krve, by se měli vyvarovat jeho užívání.
- Potíže s trávením – při užívání vysokých dávek resveratrolu se mohou objevit nevolnost, průjem nebo žaludeční křeče. Tyto problémy se však objevují až při dávkách výrazně přesahujících běžně doporučené množství.
- Vliv na užívané léky – před užíváním resveratrolu je vhodné poradit se s lékařem, zejména pokud užíváte nějaké léky. Resveratrol totiž může ovlivňovat účinnost léků na vysoký krevní tlak, imunosupresiv, některých antidepresiv a jiných.
Závěr
Resveratrol představuje velký potenciál zdravotních výhod ‒ od podpory zdraví srdce a mozkových funkcí až po zmírnění zánětů. Výzkum resveratrolu stále probíhá, ale již nyní je oblíbený po celém světě díky svým pozitivním účinkům. Vyzkoušejte jeho benefity i vy!
Redakce Gaea
Zdroje:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796143/
- https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2012.00141/full
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27144581/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957267/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085216/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23624181/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17077308/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030174/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25851110/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160010/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16286809/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21699681/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20021385/
- https://www.mdpi.com/1422-0067/19/6/1812
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3344210/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15883738/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17115116/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141184/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21261655/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21261636/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29737899/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7554275/
