Jak se pozná nemoc dna? Její příznaky, způsoby léčby a dieta

29. 11. 2023
Jak se pozná nemoc dna? Její příznaky, způsoby léčby a dieta

Dna patří mezi známá zánětlivá onemocnění kloubů, které postihuje převážně starší mužskou populaci. Ve velké míře ji můžeme ovlivnit našim jídelníčkem a životním stylem. Dá se s dnou kvalitně žít? Jaká opatření musíme zavést, aby soužití nebylo bolestivé při každém pohybu? 


Co je to dna neboli nemoc králů?

Dna je označení zánětlivé artritidy, která postihuje především klouby. Projevuje se silnou bolestí a otoky. Nejčastěji postihuje klouby palce u nohy, kotníky, kolena a klouby rukou. 

Dnavý kloub poznáte na první pohled, bývá zarudlý, na dotek silně bolestivý, oteklý a kůže v jeho okolí je napnutá. V případě akutního dnavého záchvatu se může k potížím přidat horečka, únava, zimnice.

V minulosti se nemoc označovala jako nemoc králů či pakostnice. Poprvé o nemoci psal již samotný Hippokrates, tedy zhruba 400 let před naším letopočtem. A zatímco dříve byla nemoc výsadou bohatých a králů, nyní je díky dostupnosti potravin běžným onemocněním zejména vyspělých zemí. 


Dna – proč se jí říká nemoc králů?

Toto označení nemoc získala díky tomu, že v minulosti byla dna výsadou zejména králů, vysoko postavených státníků a bohatých lidí, kteří si mohli dovolit dnes běžnou stravu bohatou na živočišné bílkoviny. Královské stolce se prohýbaly pod masem, vnitřnostmi, zvěřinou, alkoholem a hostiny byly typické přejídáním se. Dna byla mnohými brána jako symbol moci a i přes bolestivost u nejvyšších vrstev žádoucí. 

V současnosti je nemoc dna rozšířená celou společností, což zapříčinil častý nezdravý životní styl v kombinaci s nárůstem obezity a dostupností levného a nezdravého jídla. V současnosti postihuje 1 – 2 % populace


Co způsobuje nemoc dna a jaké jsou příčiny vzniku dny?

Jen 10 % onemocnění je přikládáno genetice, celých 90 % je připisováno nezdravé životosprávě

Nemoc se nejčastěji vyskytuje u mužů a to zejména středního a vyššího věku

Hyperurikémie je stav, kdy se v krvi vyskytuje kyselina močová ve zvýšené hladině. Pokud se s vysokou hladinou nic nedělá, neléčí se, může dojít k usazování krystalků v kloubech, ledvinách, měkkých tkáních a šlachách, tedy k propuknutí onemocnění dnou.

Krystalky kyseliny močové se ukládají buď:

  • vysokým příjmem purinů ze stravy,
  • genetickou poruchou metabolismu purinů, 
  • nadměrnou tvorbou této odpadní látky v těle, k čemuž dochází třeba při zhoubném onemocnění,
  • sníženým vylučováním kyseliny močové z těla a špatnou funkcí ledvin,
  • nadměrným pitím alkoholu,
  • užíváním léků (např. na odvodnění),
  • nebo jako sekundární projev jiných onemocnění (štítné žlázy, ledvin, jater).


Hladina kyseliny močové v krvi

U mužů je za normální hodnotu kyseliny močové považováno rozpětí 210 – 450 µmol/l, u žen jsou hodnoty nižší 140 – 360 µmol/l

V případě vysoké hladiny dochází ke zvýšení rizika onemocnění srdce, ledvin, cév, ale taktéž doprovází vysoký krevní tlak, břišní obezitu, vysokou hladinu cukrů a tuků v krvi.

I nízká hladina není zdravá a dochází k ní zejména při nedostatečném příjmu bílkovin ze stravy nebo u onemocnění jater. 

Jak jste již z článku pochopili, ze zvýšenou hladinu kyseliny močové si nejčastěji můžeme sami a to nezdravým životním stylem. Mezi nejdůležitější aspekty pak patří strava s nadbytkem purinů, tj. bohatá na živočišné tuky, smažená jídla, fruktózu, sůl, koření. Stav také zhoršuje kouření, pravidelné pití alkoholu, nedostatek pohybu, nadváha či jiná onemocnění.

Podrobnější informace o kyselině močové si můžete přečíst ve článku Zvýšená kyselina močová – takto se projevuje a 7 tipů jak ji snížíte.


Co jsou to vůbec ty puriny a proč škodí?

Puriny jsou čistě přírodní látkou, která je součástí buněk, ale především je přijímáme potravou. Jsou nezbytné například právě pro metabolizaci kyseliny močové, kterou potřebujeme mimo jiné pro správné fungování cév. 

Problém je chvíle, kdy purinů do těla proudí moc a naše ledviny nezvládají tolik kyseliny močové odfiltrovat a tak se začne v těle hromadit a působit paseku.


Příznaky a projevy nemoci dna

Dnu můžeme rozdělit do 4 stádií onemocnění:

  • první stádium – tzv. bezpříznakové, kdy se o onemocnění můžeme dozvědět jen z vyšetření krve, kde již je patrná vysoké hladina kyseliny močové a začínají se vytvářet a ukládat krystalky (tzv. tofy) do kloubů,
  • druhé stádium – tzv. dnavý záchvat (nebo lékařsky akutní dnavá artritida), který je doprovázen silnou bolestivostí kloubů, zánětem, únavou a obvykle horečkou, trvá několik dní,
  • třetí stádium – tzv. interkritické neboli klidové období, které je opět bezpříznakové a trvá do dalšího dnavého ataku, období je různě dlouhé, může trvat i několik měsíců,
  • čtvrté stádium – tzv. chronická tofózní dna, která je charakteristická degenerací kloubů, zhoršením životních podmínek.


Příznaky nemoci dna

Mezi nejtypičtějí příznaky patří silné noční a ranní bolesti kloubů, především u palce nohy, rukou, kotníků či kolen, klouby bývají zarudlé, oteklé a při dotyku velmi bolestivé

Díky tomu, že je první stádium nemoci bezpříznakové, přijde nám, že nemoc propuká náhle. 

Akutní dnavý záchvat obvykle trvá několik dní a pak ustoupí. Je třeba však počítat, že pokud se nezačne léčit a zásadně se neupraví životní styl, po různě dlouhém intervalu se nemoc opět vrátí.


Jak si pomoci při dnavém záchvatu?

Bolest můžete zmírnit chladivými obklady, které budete přikládat na postižený kloub. Následně je nezbytné poradit se o dalším postupu s lékařem, který vám na akutní stavy předepíše léky proti bolesti, zánětům a léky, které umí snižovat tvorbu krystalů kyseliny močové

Lékařskou diagnostiku neodmítejte, je důležitá případná léčba, neléčení může vést až k selhání ledvin. 

V klidovém období je dobré zapracovat na změně životního stylu, nastavit jídelníček se sníženým množstvím purinů, podpořit léčbu bylinami nebo kvalitními výživovými doplňky. 


Jak se léčí a diagnostikuje dna?

S podezřením na onemocnění dna nejprve navštivte vašeho praktického lékaře, který s vámi projde vaši anamnézu, provede vyšetření krve a na základě výsledků stanoví hladinu kyseliny močové. Pokud jste však příznaky dny přehlíželi a k lékaři vás dohnala až její chronická fáze a například vaše klouby jsou již degenerativně poškozeny, může vás lékař odeslat na další vyšetření – rentgen postiženého kloubu, sonografii ledvin a případně vás předat do rukou jiných specialistů jako jsou ortoped, nefrolog a další. 

Samotnou dnu léčí klasická medicína konzervativně. Léčba stojí na přísné dietě a celkové změně životního stylu, která je doplněná o léky snižující bolest a léčí záněty v akutní fázi. 

Samozřejmě nejúčinnější je prevence, která v ideálních případech docílí, že dnou vůbec neonemocníme. Můžeme tomu pomoci tak, že si budeme udržovat zdravou hmotnost (BMI v rozmezí 20 – 25), jíst zdravě, omezíme alkohol, kouření a nadměrnou konzumaci živočišných, zejména těch tučných jídel. 

(Jak vypočíst BMI? Snadno. Vydělte svoji váhu v kilogramech druhou mocninou vaší výšky v metrech. Pokud měříte 1,65 metru a vážíte 58 kg, vaše BMI bude 58 / (1,65 x 1,65) = 23,9, normální váha)

V rámci prevence zařaďte zeleninu ke každému jídlu, omezte lepkové potraviny (zejména výrobky z bílé pšeničné mouky), jídla bohatá na cukr a fruktózu a vysoce průmyslově zpracované potraviny. 

Neopomíjejte na pravidelný pohyb, ideálně každý den. Mnohem efektivnější pro zdraví je denní procházka než se dvakrát týdně zničit v posilovně a zbytek týdne prosedět u počítače. 


Může se dna vyléčit?

Podle současných lékařských poznatků spadá dna mezi nevyléčitelná onemocnění a pokud jednou dna propukne, předpokládá se, že další dnavý záchvat někdy v budoucnu přijde. Pokud ale nemoc podchytíte včas a zejména budete poctivě dodržovat opatření, můžete se zařadit mezi bezpříznakové pacienty a žít dál plnohodnotný život jako před prvním atakem dny.


Dieta při nemoci dna – jídelníček a strava

Dostatečně pijte – pijte převážně filtrovanou vodu, bezkofeinové a bylinné čaje, občasně můžete zařadit minerální vody. Samozřejmostí by mělo být omezení kofeinových nápojů a alkoholu a to včetně piva a vína. 

Z bylinek můžete sáhnout po kopřivě, šípku, zlatobýlu či přesličce

Snižte stres, dostatečně se hýbejte a dbejte na kvalitní odpočinek – naučit se pečovat o sebe i po psychické stránce je základem zdraví a to u jakéhokoliv onemocnění. 

Upravte jídelníček – omezte příjem purinů, čehož dosáhnete snížením živočišných tuků a bílkovin obecně (dostatečný je příjem 0,6 – 0,8 g na kg váhy) a vybírejte potraviny s nízkým podílem purinů. V případě dny se snažte držet příjem purinů pod hodnotou 400 mg.


Nejvíce purinů najdete v:

  • rybách a mořských produktech (sledi, krabi, sardinky makrely, ančovičky a jiné),
  • mase a vnitřnostech (játra, srdce, ledviny, maso mláďat, vývary, zvěřina),
  • dalších zdrojích (kvasnice, pivo, chřest, špenát, kakao, houby, luštěniny).


Jídelníček postavte na co nejčastějším zařazování:

  • Čerstvého ovoce i zeleniny, které slouží jako zdroj vitamínu C, který je pro zdraví kloubů a tvorbu kolagenu nezbytný (Pozor si však dejte na špenát, kapustu, květák, česnek). Doporučujeme zařazovat celer a kořenovou zeleninu pro jejich močopudné účinky, čímž pomáhají odplavovat z těla kyselinu močovou.).
  • Živočišné tuky nahraďte kvalitními rostlinnými oleji, zejména ty, které mají vysoký obsah protizánětlivých omega-3 mastných kyselin.
  • Vysoce průmyslově zpracované potraviny omezte na minimum, zejména ty, které obsahují lepek z bílé pšenice, cukr, umělá sladidla a další.
  • Upřednostňujte celistvou, čerstvou a pestrou stravu. 

Správně sestavený a zdravý jídelníček, který obsahuje nízkou hladinu purinů je při léčbě dny zásadní a vede k trvalému zlepšení zdraví. 


Tabulka: Obsah purinů ve vybraných potravinách

Potravina

Množství purinů na 100 g

pivní kvasnice

2995 mg

hořká čokoláda

528 mg

sušené houby

480 mg

sardinky (v plechovce)

400 mg

játra

285 mg

sója 

180 mg

salám

120 mg

brokolice

81 mg

řasa Kombu

50 mg

pivo

20 mg


Jaké přírodní látky a výživové doplňky pomáhají v boji s dnou?

Podpořit léčbu dny můžete pomocí preparátů bohatých na vitamín C, močopudné a protizánětlivé látky

Z bylinek jsou při dně vhodné pampeliška, kopřiva, jalovec, černý bez, heřmánek, andělíka a majoránka. Celkově pomáhají s detoxikací a zlepšují kvalitu krve. Některé mají i analgetické vlastnosti a mohou tlumit bolestivost kloubů. 

Z dalších tipů můžete vyzkoušet kůru z celerové šťávy. Problémem může být její výrazná chuť, která není pro každého. Hodí se zejména při dnavých záchvatech. Pokud chuť celeru není nic pro vás, můžete vyzkoušet extrakt ze semen celeru Apium graveolens

Bohatým zdrojem vitamínu C je například acerola, šípky či rakytník.

Protizánětlivé látky obsahují kurkumin a kvercetin.

Doporučujeme i produkty obsahující flavonoid apigenin, který omezuje tvorbu kyseliny močové v těle a zároveň má i diuretické účinky. 

Za zmínku stojí i směs Organika Goutrin Pro, která je stvořená přímo ke zmírnění příznaků dny, proti bolestivosti kloubů a pomáhá v boji se záněty.


Další tipy, jak podpořit léčbu dny

Při léčbě dny můžete vyzkoušet kryoterapii, infrasaunu, masáže či pravidelný sport.

Infrasauna – pravidelné vystavování kloubů infračerveného záření pomáhá při rehabilitacích a příznivě působí na stav kloubů, svalů a měkké tkáně. Pozor, saunování není pro každého a vysoké teploty nemusí sedět všem, proto se o vhodnosti poraďte se svým lékařem. 

Kryoterapie – tzv. léčba chladem nese pozitivní ohlasy v kombinaci s klidovým režimem. 

Masáže – masáže jsou příjemným uvolněním nejen pro bolavé klouby. Jen pozor, masáž by nikdy neměla probíhat v akutní fázi zánětu. 

Pravidelný sport je výbornou prevencí i lékem. Jen opatrně pokud jste obézní či trpíte větší nadváhou – volte takový pohyb, který nebude tolik zatěžovat klouby. Místo běhu nebo nárazových sportů je mnohem vhodnější jízda na kole, plavání, jóga, chůze do schodů nebo obyčejná svižná procházka. 


Závěr

Dna patří mezi nepříjemná onemocnění, které dokáže velmi znepříjemnit kvalitu života. Přitom návod na zvládnutí a prevenci je tak jednoduchý – zdravý životní styl, vyhýbání se tučným živočišným potravinám a produktům vysoce průmyslově zpracovaným, k tomu přidat pohyb a zvládání stresu. Nestojí za to začít se zdravým životním stylem hned? 


Autorka článku: Lenka Špaček, certifikovaná výživová poradkyně se zaměřením na veganství, výživu dětí a potravinové intolerance

Zdroje: 

  1. https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/dna-priciny-priznaky-a-lecba/
  2. https://www.healthline.com/health/vitamin-c-gout 
  3. https://www.healthline.com/health/turmeric-for-gout
  4. https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis-vs-gout#differences
  5. https://www.ceskyprehled.cz/tabulka-potravin-s-puriny-czp-1195-10385-0q-tabulka+puriny+v+potravinách.html
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/new-look-at-an-ancient-disease-study-finds-novel-treatment-targets-for-gout
Upozorňujeme, že používáte zastaralý prohlížeč a tak nebudou dostupné všechny funkce elektronického obchodu.
Loading...