Dárek: Při objednávce nad 1500 Kč / 50 € získáte bílou textilní roušku zdarma.
Objednejte ještě za 2 000 Kč a budete mít dopravu do výdejního místa Zásilkovny zdarma.

Hrách vs. Syrováka

10. 12. 2020
Hrách vs. Syrováka

Veganství jako cesta

Pro veganství se člověk může rozhodnout z několika důvodů. Buď z etického hlediska, zdravotního, příčí se mu maso nebo třeba z ekologického. Ekologická stopa života ale po přechodu může značit obrovský rozdíl jak z pohledu individuálního, tak společenského.

Abychom byli schopni vůbec pochopit, o jak velkou změnu se jedná, vytvořili jsme srovnání v oblasti, která ještě do nedávna patřila výhradně živočišných produktům. Jedná se o proteinový nápoj, doplněk stravy převážně pro sportovce pro rychlejší růst svalstva. Ukážeme, jaký obrovský rozdíl se skrývá ve vašich každodenních rozhodnutích. A co vše se skrývá za jednou nádobou s proteinem a jedním klikem na eshopu. 

Je nutné si uvědomit, že planeta má konečné zdroje, limity, za které nelze jít. A díky našemu rozvoji v posledních 200 letech, vzrůstu konzumu, počtu obyvatel, musíme začít přemýšlet v nových měřítkách. 

Vzorek pro srovnání

Abychom byli schopni změřit ekologický dopad hrachového a syrovátkového proteinu, potřebovali jsme nejdříve proteiny, které budou výživově shodné. Tak, abychom mohli tuto proměnnou vynechat. Značka Profuel, kterou na našem trhu zastupujeme, nám toto umožnila. Zaměřuje se na kompletně veganský sortiment tak, aby plnohodnotně nahradil sortiment ze živočišných zdrojů. Specialisté z ProFuel sestavili hrachový protein, který hodnocením PDCAAS (WHO hodnotící kritérium pro využitelnost a kvalitu proteinů - o něm napíšeme samostatný článek) odpovídá syrovátkovému proteinu - v obou případech dosahuje hodnoty 100. Tudíž můžeme srovnat dva přípravky se stejnou využitelností v těle.

Zdroje dat

Pro základní výživové hodnoty jsme si zašli do těchto tabulek 

Pro data o půdě jsme využili tento  celosvětový zdroj

Dopady na přírodu jsme převzali z tohoto zdroje. Ačkoliv se zcela jistě nejedná o nejpřesnější zdroj, je studie J. Poorea a T. Nemecka tou nejobsáhlejší studií o zdrojích potřebných pro výrobu potravn, kterou v současnosti máme. Hodnotila informace z 38700 farem ve 19 zemích a 40 produktů, které představují cca. 90 % veškeré světové konzumace bílkovin a energie. Naším cílem není přesné změření dopadů na gram, mililitr, naším cílem je vám ukázat propastný rozdíl v dopadu na přírodu u jednotlivých produktů. A jak moc můžete vlastním chováním změnit Svět!  Grafické znázornění si můžete prohlédnout sami v tomto odkazu, což je výstup z uvedené studie převeden do jednoduché, srozumitelné řeči.

Premisy

Pokud vezmeme plnotučné mléko jako zdroj syrovátkového proteinu, tak to má 33 gramů proteinu v jednom litru. Hrách má 232 gramů proteinu v jednom kile produktu. Na jeden kilogram proteinového prášku s obsahem cca. 80 % čisté bílkoviny potřebujeme tedy 24 litrů mléka a 3,4 kilogramu hrachu. Oprostíme se od faktu, že na syrovátkový protein se často používají zbytky po výrobě sýra, což by kalkulaci ztížilo, protože bychom museli vzít mnohem více mléka, zároveň ale odečíst obsah v sýrech. Proto se zaměříme na produkt, který je vyroben z čistého kravského mléka.

Nebudeme zahrnovat rozdílné přepravní náklady u hrachu pěstovaného v Německu a zdrojů sójové směsi pro krmivo pěstované v Jižní Americe. 

Porovnání

Abychom si tato čísla mohli lépe představit, tak si vedle sebe na stůl položme hrachový V-Protein Classic a syrovátkový protein:

Rozdělení použitých zdrojů a vygenerovaných odpadů u těchto proteinů bude následující:

A poslední obrázek pro dokreslení celé situace:

Syrovátkový protein se stejnou využitelností bílkovin spotřebuje tolik zdrojů a vyprodukuje tolik odpadů jako 21 a více proteinů V-Protein Classic. S klidným svědomím můžeme říci, že V-Protein Classic od ProFuel je ekologickým benchmarkem pro poteiny 21. století.

Je velmi důležité si toto uvědomit v okamžiku, když se rozhodujete mezi produkty v regále obchodu, v katalogu e-shopu nebo kdekoliv jinde. Vaše peníze mají mnohem větší váhu, než by se vám mohlo zdát.

A to není všechno

V daném porovnání se nebavíme o dalších dopadech spojených s vodou, půdou, emisemi:

  • ztráta biodiverzity,
  • navyšování cen potravin a vody,
  • stále těžším čištěním vody,
  • obrovské množství používaných pesticidů,
  • spotřebou antibiotik a vyšší rezistencí,
  • vznikem pandemií (všechny doposud světové pandemie jsou zoonické, vznikly přenosem z hospodářských nebo divokých zvířat na člověka, žádná pandemie nikdy nevznikla z pěstování hrachu)
  • eroze, která hrozí likvidací veškeré orné půdy během příštích 60 let.

Cesta

Vynakládáme miliardy a miliardy dolarů na hledání života na cizích planetách, osídlování Marsu, hledání cesty K Europě a dalším měsícům a planetkám, kde bychom eventuálně mohli žít. Přesto nevidíme to hlavní. Můžeme zachovat naši planetu pro další generace. A nemusíme se příliš omezovat, pro začátek stačí hledat ty jednoduché cesty, které nám život připravuje. Je načase jednat chytře. A to znamená, začít u sebe, v každodenním životě a rozhodování o tom, co koupím, co jím a jaký dopad to má. Naše děti a vnoučata nám za to stojí, nebo?

Veganství není kouzelným zaklínadlem, které vyřeší všechny problémy naší planety a naší společnosti. Ale bez drastického omezení konzumace živočišných produktů se prostě neobejdeme, je to jedna velká část řešení, která umožní uvolnit velké plochy pro skladování uhlíku do půdy, obnovu biodiverzity a stabilizaci klimatu. Zároveň omezí tlak na acidifikaci oceánů, používání pesticidů a antibiotik a umožní zachovat ty nejcennější přírodní celky. Společně s přechodem na nízkoemisní produkci elektřiny a tepla může výrazně pomoci zvrátit současný trend.

The future is vegan!

Nenechte si ujít

Upozorňujeme, že používáte zastaralý prohlížeč a tak nebudou dostupné všechny funkce elektronického obchodu.
Loading...